krahujec obecný

Krahujec obecný je pták veliký jako hrdlička zahradní, rozpětí křídel dosahuje 60 - 80 cm. Samec je asi o čtvrtinu menší než samice. V letu se poznává podle širokých křídel, jejich rychlé údery střídá s krátkým plachtěním (na rozdíl od poštolky obecné) se v letu nikdy netřepotá na místě. Dospělý samec se od samice liší nejen (menší) velikostí, ale i červenavou barvou hrudi a tváří. Staří ptáci jsou převážně šedí, mladí ptáci jsou převážně hnědí. Oční duhovka dospělých ptáků je oranžová, u mladých ptáků je červenohnědá.
Hlas - v okolí hnízda pronikavé „gigigigi“.

Samice může být zaměněna za samce jestřába lesního, od kterého se liší menší velikostí, menším zobákem, tenčíma nohama (u krahujce je běhák tenčí než průměr oka, u jestřába naopak) a štíhlejším spodkem těla. V letu se pozná podle mírně zvlněné (nikoliv rovné) letové dráhy a odlišné siluety, kdy má hranatější ocas s ostřejšími cípy a užším koncem, poměrně kratší vnitřní část křídla, štíhlejší tělo, kratší krk a větší hlavu.

 

Krahujce jménem VLASTA adoptovala Kačenka Křížová z Vlašimi. Její rodina uhradila náklady na jeho roční krmení a veterinární péči.

Děkujeme!

VIDEO: Takhle rosteme

VIDEO: Kde nic tu nic, tak letím