kočka divoká

Kočka divoká (Felis silvestris) je savec z čeledi kočkovitých. Její poddruhy, kočka plavá a kočka stepní, jsou předkové dnešní domestikované kočky domácí. Dožívá se nejčastěji 12–14, výjimečně až 20 let. V České republice se až na výjimky (např. v Národním parku Podyjí[2], na jaře roku 2015 ji také zachytily fotopasti v Bílých Karpatech) přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Mezi lety 2011 až 2013 se objevilo několik pozorování z fotopastí z oblasti Šumavy a Beskyd naznačující, že se do České republiky kočka divoká postupně navrací.[3] Je – vedle rysa ostrovida – jediným zdejším zástupcem kočkovitých šelem. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců. Další roztroušené populace se nacházejí v Evropě a Asii.

Náše koťata pocházejí ze ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou a nebyla vychována k vypuštění. Tudíž neumí lovit a v přírodě by nepřežila.

Roční náklady na krmení a péči pro jednoho jedince činí 5 000 Kč.

 

VIDEO: Život kočičí rodiny